Skal større børn også være hjemme, når mor er på barsel?

Sharing is caring <3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Eller skal de være lige så meget i vuggestue/børnehave, som de plejer?

Man hører det alle vegne: “Det er vigtigt, at storesøster’s hverdag fortsætter, når der kommer et nyt familiemedlem.” 

Årsagen til dette udsagn er, at man skal ændre mindst muligt ved de større søskendes hverdag – der sker så mange forandringer i hjemmet, når lillesøster/lillebror kommer til verden, men i børnehaven er alt som det plejer. Og det kan børn lide. 

Jeps – jeg har hørt den mange gange. Den velkendte danske institutionaliserede tilgang til børns opvækst. 

Men er det normen i andre lande?

I mit moderland, vores naboland, Sverige, må du f.eks. kun have større børn i institution, i 15 timer om ugen, mens du er på barsel.

15 timer om ugen!

De svenske værdier går ud på, at børn har det bedst hjemme, og institutioner er til, for forældre der har brug for, at få deres børn passet, fordi forældrene skal på arbejde.

15 timer om ugen!

Det svarer f.eks. til 3 dage fra 9-14.

Eller 5 dage fra 9-12.

Det giver faktisk masser af tid til, at hvile sig sammen med baby, eller tage i mødregruppe, eller efterfødselstræning, cafeture eller BabySigning. Og så kan den store fortsat nå, at lege en masse med sine børnehavevenner.

Jeg har selv besluttet, at nu er det tid til færre timer i børnehaven for L. Og det er så svært at gå imod strømmen i dk. Vi gjorde det også da L ikke kom i vuggestue. Nu er hun så lige startet i børnehave, og så skal hun næsten ikke være der? Det virker helt skørt for mange.

For mig handlede børnehaven om, at hun kom afsted, hvis nu der kom en fødselsdepression snigende ind på mig igen. Og så havde jeg bækkenløsning, og jeg var super træt i sidste del af graviditeten. L ville gerne i børnehave. Hun plagede os i måneder, før hun skulle starte. Mest af alt fordi J. jo havde gået i børnehave. 

Og nu vil hun helst være hjemme. 

Ja, selvfølgelig forandrer det en masse, når der kommer en lille baby i familien – det skal hele familien vænne sig til; mor, far, søster og bror, alle skal finde ud af hvordan det er, at være 4… Eller 5.. Eller 6..eller 7 for den sags skyld. Og ja, børnehaven er mere eller mindre det samme. Samme rutiner, samme aktiviteter.

Og ved I hvor storesøster helst vil være? 

Hjemme! 

Er storesøster 5-6 år, og har en kæmpe flok venner i børnehaven, så kan det være at hun (måske)vil derned, ind i mellem, men er hun 3-4 år, så er det bare SÅ dejligt at være hjemme hos mor og baby.

Også selvom man ikke kommer udenfor en dør hele formiddagen. 

Også selvom man ikke leger med hende hele tiden. 

Det er bare så dejligt at være sammen.

Man kan lægge puslespil, tegne, læse bøger, se en film, bage boller, gå på legepladsen, eller få besøg af nogle venner. Man kan finde andre der går hjemme med større børn, og lave legegrupper med dem. Det svarer sådan set til din mødregruppe – bare med større børn. (advarsel: kan give et kæmpe netværk venner, som giver dig mod på at gå mod strømmen sammen med dem, så du ender med, at gå hjemme med dine børn i længere tid.)

Til gengæld får du så mange kys og knus og kram. Du får lov til, at være der når dit barn skal trøstes. Du kan slappe af om morgenen, og ikke haste ud af døren, for alligevel først at nå i børnehaven kl.930.

  
Nu er L i børnehave 2 dage om ugen – fra 8-13. Det er 10 timer om ugen. 

Og det er mega hyggeligt.

Det er hårdt.

Men det er mega hyggeligt.

Og det allerbedste er?

At vågne til sætningen:

“Du er den allerbedste mamma i hele verden” ❤️

Kærligst, Rebecca

Ps. De 10 timer bruger vi på mødregruppe, tøjvask, søvn og mortid. 


Sharing is caring <3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *