Hjemmefødsel

Derfor vælger vi en hjemmefødsel

Sharing is caring <3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er ikke ligefrem normen i Danmark – at føde hjemme. Kun 1,5% af alle fødsler foregår hjemme. Det er dog mere end i Sverige, hvor tallet ligger på kun 1 promille. Tallet er på vej op i Danmark, hvor du frit kan vælge, at føde hjemme eller på hospitalet – du får en jordemoder stillet til rådighed under alle omstændigheder. Sådan er det ikke i Sverige – der skal du selv betale for en jordemoder, hvis du vil føde hjemme… godt 20.000 kr.

Hjemmefødsel

Højgravid med L.

 
Alligevel valgte min yngre søster at føde begge sine børn hjemme. Hun bor i Sverige. Hun havde ikke en jordemoder der kom hjem til hende, men hun klarede fødslerne selv – med hendes mand som hjælper. Hun havde forberedt sig med alverdens fødselsbøger, og havde lavet optegninger af fødslens forløb (mest af alt så hendes mand kunne følge med i,  hvad der egentlig skulle ske vil jeg tro.) De havde mulighed for at lytte til barnets hjerterytme hele vejen igennem forløbet, og skulle der gå noget galt, så havde de telefonnumre klar, og hospitalet lå maks 10 minutter væk.

Begge fødsler var fantastiske!

Da jeg var 8 år var jeg med, da min mor fødte min yngste søster – ja, vi var alle med.. alle 4 storesøstre. Jeg husker det tydeligt! Jeg syntes det var lidt klamt med alt det blod og fostervand.. Og så var babysøster også ret slimet da hun kom ud. Men jeg husker også at jeg tænkte WAUW! Der kom lige en baby ud! Hvor er det vildt! Tænk at kroppen kan det!

Det var nok min introduktion til den naturlige fødsel, som også har gjort at jeg ikke selv har frygtet mine fødsler. Okay indrømmet – vi kommer allesammen til et punkt i graviditeten hvor vi tænker “shiiiit – skal jeg føde en BABY!!?? – Hell no… det kan jeg ikke”…. hvorefter moderinstinktet tager over, og man forvandler sig en kampklar urkvinde (Sådan var det i hvert fald for mig).

Min første fødsel varede 46 timer. 46 timer! Jeg sov kun 5 af dem 😩

Under fødslen mødte jeg flere jordemødre. Hende jeg havde under den sidste fase var fantastisk! Hun støttede og vejledte og lyttede til mine ønsker. Der var dog en liiiille detalje jeg blev lidt panisk over – hun ville prikke hul på vandet! 😱

Ja, okay, jeg ved det godt – no big deal! Men hvad er det lige for en himstregims du skal bruge til det moster? En forvokset strikkepind? Aha! Hold den venligt væk fra mig. Jeg er mest til den naturlige fødsel – helt uden indgreb. Og den der kæmpe strikkepind, den virkede altså som et indgreb for mig. Men ok – hun fik lov. Det var ikke så slemt. Men det sker altså ikke igen.

 

IMG_6911
Kort tid efter anden fødsel

 Anden fødsel tilbragte jeg størstedelen af tiden hjemme – vandet gik kl.1 om natten, veerne startede omkring kl.5. Vi informerede fødeafdelingen, og meddelte også at vi ville sove videre. Eller i hvert fald hvile os.

Jeg var midt i en film, da de ringede fra fødegangen og bad mig om at komme ind nu! argh… Lige nu? Er I helt sikre? (Læs: der er 30 minutter tilbage af min film, den vil jeg godt lige se færdig).
Jakob var selvfølgelig fluks inde for at hente taske, og stod med det samme klar til at tage afsted 😂 halløj makker – det er stadig mig der skal føde, og her er der altså ingen alarm.

Vi var inde på fødegangen en halv time senere, og 3 timer senere havde jeg født.

… I et undersøgelsesrum…

… Hverken på en fødestue,..

… Eller i vand…

Det havde jeg ellers ønsket begge gange – at komme i et fødekar. Måske ikke føde i vand, men i hvert fald være i vandet indtil presseveerne kom.

Der var fuldt booket på riget. Måske skulle vi alligevel være kommet lidt før… Eller lidt senere.

2 timer efter fødslen var vi på vej hjem.

Med en nyfødt baby!

… I en autostol…

😭😭😭

Der hører baby ikke hjemme.

Misforstå må ikke – det var rart at komme hjem! Men det var ikke rart at skulle ud på, hvad føltes som en længere rejse, med en helt nyfødt baby. Så ville jeg hellere blive til næste dag.

 

IMG_6912
Lykkelig, og træt – bestemt ikke klar til at sætte mig ud i en bil.

Så denne gang føder vi hjemme. Vi køber et fødekar, som vi sætter op inde på soveværelset. Vi gør klar i sengen, så jeg også kan vælge at føde der, hvis jeg hellere vil det.

Min storesøster passer børnene, som også kommer til at være hjemme under hele fødslen, og hvis noget ikke er som det skal være, så har vi mulighed for at tage ind på hospitalet.

Soveværelset bliver forvandlet til fødsels- og barselsmekka ❤️

Blomster, lys, billeder, fødekar og skøn musik 🎶❤️

Min største bekymring er ikke om det kommer til at gå godt eller skidt – jeg har været igennem to fødsler, både krop og sind ved hvad der skal ske. Er der noget galt, så stoler jeg på at enten jeg eller jordemoderen opdager det i tide.

Undersøgelser viser at hjemmefødsler er lige så sikre som hospitalsfødsler, og at der desuden sker færre indgreb ved hjemmefødsler. De skulle være mere rolige, og mindre smertefulde.

Nej, min største frygt er simpelthen at jeg får en jordemoder, som ikke lytter til mine ønsker. Det er endnu ikke sket, men jeg har hørt skrækhistorierne, og hverken jeg eller Jakob er gode til at sige fra.

Men jeg øver mig! En hel del endda 😊 og jeg glæder mig til fødslen! Og jeg håber sådan at det bliver drømmefødslen ❤️


Sharing is caring <3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *