Hjemmefødsel i vand

Den fantastiske hjemmefødsel

Sharing is caring <3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nu kom hun endelig til verden! Vores skønne lille baby pige <3

To dage før termin gik vandet, og veerne fulgte straks efter.

Jeg har glædet mig så utroligt meget til at føde hjemme! Fødepoolen blev købt hos Mamaslife, med al udstyr man kan få med til – jeps, den helt store pakke. Anne-Louise fra Mamaslife var så god at komme med kyndig vejledning omkring hvad der var nødvendigt under fødslen, og hvad der ikke var. Jeg kunne nok godt have undværet nogle af tingene fra den store fødepakke, men man ved det ikke helt før bagefter – og det var i småtingsafdelingen, så der er ingen store investeringer der er gået tabt.

Der er god plads til poolen i vores soveværelse, så vi satte den op og testede den ca. 2 uger før fødslen – og hvor var det heldigt at vi gjorde det! Det tager tid at finde ud af hvor meget den skal pustes op, hvordan man får tilsluttet slangen rigtig osv. osv. Det tog os nok 3 timer at teste den + en times badning med børnene <3 det var hyggeligt! Bortset fra at jeg selvfølgelig var ret bekymret for om den skulle gå  stykker – typisk mamma her!

Fra 2 uger før termin gik vi for alvor i gang med at gøre rummet klar – vi satte en masse små vaser op med fine roser i, vi fandt alle små lanterner frem og satte fyrfadslys i. Sengen fik et vådliggerlagen på – i tilfælde af at vandet gik (hvilket det jo gjorde!), eller at jeg ville op i sengen og føde (det vil man så slet ikke når man er i vand <3 )

Pigerne tegnede en masse fine tegninger, som kom op på væggen – dem kunne jeg kigge på under fødslen. Værelset emmede bare af kærlighed – og gør det stadigvæk.

Pigerne gjorde lillesøsters seng klar – en sådan en der skal stå op ad vores seng – alt var klar til babys ankomst.

Undervejs har jeg mødt mange der er blevet ret overraskede over, at jeg skulle føde hjemme. Det respons jeg som oftest har fået var “kan man det?” – ja, og så spurgte de sådan set ikke mere ind til det. Lidt skægt egentlig. Den eneste direkte “negative” bemærkning jeg har fået var fra en apoteker da jeg skulle købe pamol og ipren til efterveerne: “Skal du føde hjemme? Hvorfor dog det?”. Da jeg så fortalte om alle fordelene ved hjemmefødsel – lavere risiko for komplikationer, mindre behov for smertestillende, en roligere fødsel for mor og baby – ja så så hun virkelig skeptisk ud! Sådan lidt “ja den er god med dig – du er pilravende sindsyg!”. Nå ja – det sagde hun ikke – men hun kunne lige så godt have sagt det.. 🙂

Tilbage til fødslen.

Klokken var 23.45 onsdag aften, da vandet gik. Jeg havde ellers lige sagt til min mand, at vi nok hellere måtte pakke poolen sammen igen. Den havde nemlig været oppe siden natten til mandag, da vi troede at nu var det nu. Jeg havde veer i 5 timer… det viste sig dog endnu en gang at være regelmæssige plukveer (med 4 min. interval og af 1 minuts varighed).

Min mand mente at det måtte han gøre imorgen – helt enig.

Og så slukkede vi lyset og sagde godnat.

Og SÅ kom vandet ellers!

Jeg fik nærmest et chok.. hold op hvor heldigt at vi fik det vådliggerlagen på! Jeg kan ikke kade være med at smile – Jakob smiler også stort.. Nu kommer hun <3 Jubii vi skal være forældre igen <3

Jeg lagde mig i badekaret indtil poolen var fyldt op. Det var det mest behagelige. Under en kort periode tog jeg bind på og lagde mig ind i sengen, men når vandet går og du føler at du tisser hele tiden, så er det bare ikke så rart at ligge i sengen.

Så jeg hoppede i poolen omkring kl.2 vil jeg tro. Veerne tog til og blev mere regelmæssige, og vi overvejede at ringe til min søster som skulle se efter børnene. Indtil videre sov de dog, så vi blev enige om også at lade min søster sove.

Fødegangen var informeret om at vi var i gang, og vi skulle blot ringe når det tog til.

Omkring kl.2.30/3 vågnede L – hun trissede selv ind til os, og syntes det var så hyggeligt at putte sig op i sengen, mens hun kiggede på mig der lå i poolen. Vi snakkede om hvad der skulle ske, og Jakob filmede lidt. L var så spændt kunne man se.. og sove – det kunne hun ikke.

Efter et stykke tid blev vi enige om at ringe til min søster.. så vi ringede.. og ringede.. og ringede.. men det viste sig at hun havde glemt sin telefon nede i stuen ;-/ hmmm.. det viste vi først kl.5 om morgenen, da hendes mand tjekkede hans telefon, og så beskeder fra os om at hun skulle ringe. Han tager tidligt på arbejde, så det var vores bedste chance.

Da vi ikke kunne få fat i min søster blev vi enige om at ringe til fødegangen, så de kunne sende en jordemoder. Selvom Jakob gjorde alt hvad han kunne, så havde han ikke arme nok til både mig og L.

Da vi ringede ind var der travlt. Vi måtte ringe igen efter 10 minutter. Så det gjorde vi. Men der var begge hjemmefødsels-jordemødre sendt ud til fødsler. Og der var travlt på fødegangen. De måtte ringe igen når de havde en jordemoder de kunne sende ud. Jakob kunne nok se det i mine øjne “jeg føder hjemme om det så bliver med eller uden jordemoder”.

To minutter efter ringede de og fortalte at de havde sendt en jordemoder afsted til os, hun var der indenfor 30 minutter. Pyha.

Da hun kom undersøgte hun mig, og sagde at jeg var helt åben. Tid til at vække J så hun også kunne være med – hun skulle jo ikke være den eneste der gik glip af det.

En time senere blev jeg undersøgt igen… hun havde taget fejl… det var nok rettere 4 cm. wtf? Ta’ lige luften af ballonen! Udsigten til at der måske var 6 timer igen var jo fuldstændig håbløs, når nu jeg troede at jeg var i mål. Nuvel – børnene gik rundt og legede, de fik set en film, og så var der fuld fokus på mig igen <3

kl.7.30 var der vagtskifte 🙁 Hjemmefødselsjordemødre har ellers 12 timers vagter, så det var lidt uheldigt at der lige var et skift. Men heldigvis fik vi vores jordemoder, som vi havde været til konsultation hos. Og hun var da rigtig sød. Men vi havde bare haft en så god oplevelse med den første jordemoder, og jeg ville egentlig ikke have at hun skulle gå.. øv. Jeg fik sagt tusinde tak, selvom jeg var lidt langt inde i mig selv. Havde jeg ikke været i poolen, så havde jeg nok også givet hende et kæmpe knus. Hun var præcis den jordemoder jeg havde haft brug for – overlod det hele til mig, og støttede mig ellers hvor jeg havde brug for det.

Det gjorde den anden nu også, men det er lige det der med at blive bedt om at rykke rundt i forskellige positioner under fødslen, som ikke lige duer for mig. Heldigvis er jeg blevet god til at sige til og fra, og Jakob er en klippe! Så det hele blev som jeg kunne det bedst. Og jordemoderen hjalp som hun kunne bedst.

Vores lille baby pige vendte og drejede sig under og mellem veerne. Det var helt vildt at følge med i!

Efter en underlig overgang fra veer til presseveer (underlig ift at det mærkedes som en kombination af de to, og jeg ikke helt kunne finde ud af om det var nu eller ej), så tog presseveerne til, og hver enkelt varede i en uendelig tid.

Da hovedet kom, kunne jeg selv være med og blev ovenud lykkelig da jeg kunne holde hendes hoved! I næste ve kom skuldrene, og sammen med jordemoderen, fik jeg hevet hende ud og løftede hende langsomt op af vandet og op på brystet <3

Sikke en fantastisk oplevelse!

Ingen smertestillende – kun vandet , baby og mig <3

Pigerne kom straks ind i rummet sammen med min søster – hun var kommet lige da presseveerne gik i gang.

Det var et fantastisk øjeblik! Rummet var fyldt med kærlighed.

Jeg fik at vide at der i løbet af natten havde været 20 fødsler i gang på Hvidovre.. Derudover var der 3 hjemmefødsler. Vi have hver især nappet en jordemoder (min var vist ikke engang hjemmefødselsjordemoder – den første af dem altså), så nu var der 6 jordemødre tilbage på Hvidovre.. til 20 fødsler! 20!!

Hvor er jeg lykkelig over ikke at have været en af dem der havde født på hospitalet! Hvor var det bare en helt igennem perfekt fødsel med masser af ro på.

Sidste fødsel foregik på Riget. Der havde jeg 3 jordemødre i løbet af 3 timer. og en helt fjerde der kom ind bagefter. Jeg var der i alt i 5 timer, og der havde ikke været et ledig føderum, så jeg fik et undersøgelsesrum. Jeg ville ellers rigtig gerne have født i vand – men det var jo ikke muligt 🙁 Heldigvis havde jeg ikke det store behov for andre end Jakob under den fødsel, men det var alligevel lidt en øv-følelse, selvom vi tog det hele i stiv arm.

Så jeg kan på alle måder varmt anbefale en hjemmefødsel! Går din graviditet godt – så gør det! Har du født uden komplikationer før? Så GØR det!

Hvis du er sat i gang før, så stol på at din krop godt kan selv. Igangsættelser skaber som oftest frygtelige vestorme – dem skal du ikke frygte når du går i gang selv, og du behøver derfor ingen anden smertelindring end vand – og din vejrtrækning.. den er alfa omega under hele fødslen <3

På trods af smerter, så synes jeg simpelthen at fødsler er fantastiske! Det er en helt fantastisk måde at arbejde med sin krop på!

Og så kan du spise hele dagen derpå – du skal dække dit kalorieforbrug under fødslen, hvilket jo svarer til, at have løbet et maraton 😉


Sharing is caring <3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *